Sööjate arvud palume kööki teatada EELMISEL päeval (lasteaed ja täiskasvanud). Esmaspäevastest sööjatest teatada reede õhtupoolikuks.

7.2.09

Transrasvadest


Üheks südame-veresoonkonna haiguste suurimaks riskiteguriks on hoolimatu toitumine. Toitumise kvaliteedist sõltub otseselt ka töövõime, meeleolu, emotsioonide adekvaatsus ja veel kümned inimorganismi talitlused ning funktsioonid. Tervise Arengu Instituut ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus korraldavad Põhjala Foorumi raames rahvusvahelise valmistoitude seminari. Reedel, 31. oktoobril 2008 Eesti Näituste messikeskuses toimuv seminar keskendub soola- ja rasvasisaldusele valmistoitudes.Soola- ja rasvasisaldusest valmistoitudes ja sellega seonduvatest terviseaspektidest kõnelevad oma eriala spetsialistid nii Eestist kui Põhjamaadest, toimuvad degustatsioonid.Viimaste aastate suundumused näitavad, et inimestel on üha vähem aega või soovimist ise toitu valmistada ning seetõttu ostetakse palju valmistoitu. Kas selle mugavusega peaks kaasnema ka suurem teadlikkus tarbitavast? Rasvade täielik eemaldamine toitudest ei ole kindlasti kõige õigem lahendus. Oluliseks saab see, millises koguses ja missugusel kujul on rasv toitudes. Kas tootjad on piisavalt motiveeritud vähendama soola- ja rasvakoguseid valmistoitudes, seejuures lisaainete koguseid suurendamata?Põhjamaad Nõukogu eilsel istungil Helsingis jõudsid poliitikud kokkuleppele, et kõik Põhjamaad asuvad jõuliselt piirama ohtlikke trans-rasvhappeid. Transrasvade hulga piiramine toidus on üks lihtne võimalus ennetada südame-veresoonkonna haigusi. Transrasvade vähendamine Põhjamaades peab toimuma järgmise 5 aasta jooksul ning Põhjamaade valitsused omakorda veenavad ka EL ja Euroopa Majanduspiirkonna riike kehtestama samasuguseid regulatsioone. Soovitatakse järgida Taani eeskuju, kus on keelatud kõik toidud, milles on üle 2% trans-rasvhappeid.

http://uudisvoog.postimees.ee/?DATE=20071002&ID=189514

No comments:

Post a Comment